Oui, oui. Ben je van plan om jezelf even naar het land van onze zuiderburen te begeven, dan zal je blij verrast zijn om te horen dat je daar goedkoper je sigaretten vandaan kan halen. Of nou ja, is dat anno 2024 nog eigenlijk wel zo? Lees hier alles over de sigaretten prijs in België (ten opzichte van de prijs in Nederland) in deze blog. Geen roker maar toch geïnteresseerd, dan is het uiteraard prima om nog steeds verder te lezen.
Strenge regels
Dus, België. Jarenlang was het voor de inwoners van de zuidelijke provincies in ons land soms nog weleens de moeite waard om even naar BElgië te gaan en daar het een en ander aan sigaretten in te slaan. Maar, omdat algemeen bekend is dat roken niet goed voor je is, komen er steeds strengere regels. Regels die je in Nederland misschien al kende, maar daar nog niet in gang zijn gezet. Denk bijvoorbeeld aan:
- Prijs
Het Brabants Dagblad gaf in 2023 al aan dat de prijzen van sigaretten in 2024 gemiddeld €10,80 zou gaan kosten. Met de prijs in Nederland, die op €11,10 zou liggen, is het verschil niet zo groot meer als het was (een paar euro). - Verkooppunten
Vanaf 1 januari 2025 zal er geen verkoop meer zijn in grote supermarkten, op festivals en andere tijdelijke verkooppunten van tabaksproducten. Ook zal het op plekken waar het nog wel verkocht mag worden, niet zichtbaar in de winkel mogen liggen. - Plaats
Vanaf 1 januari 2025 zal er op veel meer plaatsen een rookverbod gelden. Denk aan een verbod bij en rondom scholen, zorginstellingen en sportterreinen. Dat is dan natuurlijk al naast de speeltuinen, attractieparken en onder andere dierentuinen.
Dus, inderdaad, de prijs van sigaretten in 2024 is niet meer zo aantrekkelijk als dat het ooit was.
Waarom strenge regels en accijnzen?
Strenge accijnzen en verboden op roken op bepaalde plekken in België zijn niet zomaar ingevoerd. Nee, nee er gelden in principe verschillende gezondheidsredenen en maatschappelijke redenen. Hier zijn een aantal van de belangrijkste motieven:
#1 Volksgezondheid
Ja, ja, you might find it bullish*t, maar België denkt aan haar volksgezondheid, want:
- Roken is schadelijk voor de gezondheid: Het gebruik van tabak wordt wereldwijd erkend als een belangrijke oorzaak van ernstige gezondheidsproblemen zoals longkanker, hart- en vaatziekten, en ademhalingsaandoeningen. Door accijnzen te verhogen en roken op publieke plaatsen te verbieden, wil de Belgische overheid het aantal rokers verminderen en zo de algemene volksgezondheid verbeteren.
- Bescherming tegen passief roken: Ook niet-rokers lopen gezondheidsrisico’s door blootstelling aan tweedehands rook. Verboden op roken in openbare ruimtes zoals cafés, restaurants en werkplekken beschermen niet-rokers tegen de schadelijke effecten van passief roken.
#2 Afschrikking van jongere generaties
Door roken minder toegankelijk en minder aantrekkelijk te maken, wil de overheid voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Accijnzen verhogen de prijs van tabaksproducten, wat voor jongeren een financiële drempel kan vormen om ermee te starten. Ook mag je bijvoorbeeld rondom onderwijsinstellingen niet meer roken, wat ook een drempel vormt om het dan toch wel te gaan doen.
#3 Verantwoordelijk rookgedrag stimuleren
Verboden op roken in openbare ruimtes hebben als doel mensen bewust te maken van de impact van hun gedrag op anderen. Het bevordert een cultuur waarin roken wordt gezien als iets dat een negatieve invloed heeft op de omgeving, vooral op kwetsbare groepen zoals kinderen en mensen met gezondheidsproblemen.
Met andere woorden, het gaat eigenlijk in grote zin om de jongere generatie van het roken af te houden en de bestaande rokers het ‘moeilijker’ te maken om te roken. Niet omdat de regering je graag wil pesten, maar wél omdat het gaat om de algehele volksgezondheid.
Alternatieven
In principe houdt het veel mensen niet tegen om alsnog oplossingen te vinden voor het ‘probleem’ van stijgende prijzen en verboden. Denk bijvoorbeeld aan Duitsland, waar de prijzen van tabaksproducten nog wél aanzienlijk lager liggen dan in Nederland het geval is.
Wel is het zaak dat je onthoudt dat er een maximum zit op de hoeveelheid tabak dat je over grenzen mag vervoeren. Het is dus niet de bedoeling dat je de hele achterbank vollaat, want als je dan wordt gecontroleerd, heb je op z’n zachtst gezegd een probleem. We raden je af om dat risico te durven lopen.
Andere producten
Is de prijs van andere tabaksproducten dan ook gestegen? Ja, ‘helaas’ wel. Het enige waar je misschien nog wel je wenkbrauwen van op kan trekken, is dat in België de vapes met smaakjes nog verkrijgbaar zijn, wat in Nederland niet zo is. Er zit dan wel geen tabak in, maar wel nicotine.
Toch vinden we de shops die dit soort producten verkopen, erg gevaarlijk. We zullen geen namen doen, maar eentje adverteert er letterlijk mee dat ‘nicotine vrij weinig doet met je gezondheid’. Met andere woorden, alsof de vapes niet slecht voor je zijn, wat uit onderzoek wel degelijk zo blijkt te zijn.
Conclusie
Maar goed, wat kunnen we concluderen uit deze blog? Allereerst gaat België qua accijnzen en beleid steeds meer de richting op van wat in Nederland al geldt. Dat betekent dat de voordelen die het land je eerst bood, vandaag de dag eigenlijk niet meer echt gelden. Er wordt op veel manieren tegengehouden om je in de verleiding te brengen tóch te gaan roken, wat wij een goede zaak vinden. Ben jij zelf een roker? En zo ja, wat vind je van dit soort wet- en regelgeving? Let us know!