Voor de niet-rokers onder ons zal het misschien vrij bijzonder in de oren klinken, een ‘emmer’ tabak. Alsof een pakje dan niet genoeg is, of zoiets. Maar goed, zij weten dan ook niet dat tabak, wat bijvoorbeeld in emmers wordt verkocht, een stuk goedkoper is dan een pakje sigaretten.
Voor alle geïnteresseerden onder ons, in deze blog lees je over de prijzen van tabak in Duitsland en hoe dit verschilt van Nederland. Ook lees je over het aantal rokers in Nederland. Goed nieuws voor de niet-rokers: het zijn er steeds minder. Ander goed nieuws voor de rokers zelf: in je zoektocht om te stoppen met roken, zijn er genoeg anderen die hetzelfde doorgaan als jij.
Jaarlijkse verhoging
Hoewel we proberen onze blogs altijd up-to-date te houden, kan het best eens voorkomen dat de daadwerkelijke prijzen die in deze blog worden genoemd, afwijken van wat jij in de winkel ziet. Dat heeft te maken met een aantal punten, waaronder:
- Een minimale prijs betekent niet dat de plek van verkoop ook die minimale prijs rekent. Iets met vraag en aanbod…
- Regelmatig, of eigenlijk bijna jaarlijks, stijgt de prijs van tabak en sigaretten. Als we die update nog niet in deze blog hebben doorgevoerd, kan de prijs afwijken.
- De regelgeving in Duitsland en Nederland rondom producten met nicotine, is niet hetzelfde. Als er in Duitsland een prijsverhoging plaatsvindt, hoeft dat dus niet in Nederland te gebeuren.
Goed, nu je daarvan op de hoogte bent, is het tijd om door te gaan om door te gaan naar de prijzen van tabak emmers in Duitsland in 2024.
Wat is de prijs van een emmer tabak in Duitsland?
In een artikel van de Gelderlander zien we dat de prijs van shag in Duitsland een stuk lager ligt dan in Nederland. Een emmer van 1 kilo tabak kost in Duitsland zo’n €225,-. En dat, dat terwijl je anno 2024 in Nederland er zo’n €500,- voor kwijt zou zijn. De meer exclusievere merken zullen er zelfs nog meer voor durven vragen.
Is het dan verstandig om een tripje naar Duitsland te plannen en je hele achterbak vol te stouwen met emmers tabak? Nou, dat kan wel, maar je dient daarbij wel rekening te houden met het maximum gewicht dat je over de grens mag vervoeren. In het geval van shag komt dat neer op maximaal 1 kilo tabak voor eigen gebruik. Gezien er altijd een kans bestaat dat je bij de grens wordt gecontroleerd, zouden wij dat risico niet willen nemen. Je pleegt dan immers een strafbaar feit.
Hoeveel rokers zijn er in Nederland?
Als je op zoek naar goedkoop tabak, dan ben je echt niet de enige. Het komt dan ook zeker voor dat Nederlanders de grens passeren om even tabak op te halen, net zoals dat rondom het oudjaar met vuurwerk gebruikt.
Echter is, hoewel je het misschien niet denkt, het aantal rokers de afgelopen decennia gestaag afgenomen. Volgens recente gegevens rookte in 2023 ongeveer 18% van de volwassenen, wat neerkomt op minder dan een vijfde van de bevolking. Dit is een aanzienlijke daling vergeleken met eerdere jaren; bijvoorbeeld, in 2014 rookte nog ongeveer 25% van de volwassenen. De redenen die tot het de vermindering gelden, zijn:
1. Strenger rookbeleid
De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren strengere regels ingevoerd om roken te ontmoedigen, zoals rookverboden op openbare plekken, werkplekken en in de horeca. De verhoging van accijnzen op tabak maakt roken bovendien duurder, wat een belangrijke drempel vormt voor zowel starters als doorgewinterde rokers.
2. Preventiecampagnes
Er zijn grootschalige voorlichtingscampagnes opgezet om mensen bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van roken. De campagnes richten zich zowel op jongeren om te voorkomen dat ze beginnen met roken als op volwassenen om te stoppen. Kijk bijvoorbeeld naar de alarmerende teksten en foto’s op pakjes met tabak. Daar wordt je echt niet vrolijk van.
3. Verbeterde zorg en ondersteuning bij stoppen
Aansluitend op het voorgaande: de beschikbaarheid van hulpmiddelen om te stoppen met roken is toegenomen, zoals nicotinevervangende producten en gedragsmatige ondersteuning. Bovendien motiveren programma’s zoals ‘Stoptober‘ veel mensen om te stoppen met roken in groepsverband. Samen is het toch wat makkelijker dan alleen!
4. Groeiende bewustwording over gezondheidsrisico’s
Mensen zijn gelukkig steeds meer bewust van de schadelijke effecten van roken, niet alleen voor de roker zelf maar ook voor de mensen in de omgeving (passief roken). Zie bijvoorbeeld maar wat het doet met kinderen, als je als ouder rookt. Misschien doe je het wel beter, maar die tabakvingers van de roker komen het huis echt wel weer binnen en die laten genoeg schadelijke stoffen achter. De drang om te stokken heeft eveneens te maken met de associatie van longkanker, hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen, die gepaard gaan bij de gevolgen van roken.
5. Verandering in sociale normen
Als niet-roker zijn we hier stiekem heel erg blij mee, maar roken wordt in toenemende mate gezien als sociaal onwenselijk. Waar het vroeger normaal was om binnen te roken of tijdens sociale gelegenheden, is dit nu sterk afgenomen. Dit maakt roken minder aantrekkelijk, vooral voor jongeren.
Deze combinatie van factoren heeft geleid tot een daling in het aantal rokers en een verandering in de houding van de samenleving ten opzichte van roken.
Algemene consensus
Tabak is in Duitsland aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. In Nederland bestaat er een actief anti-rokersbeleid waarbij (beginnende) rokers worden aangemoedigd te stoppen met roken. Accijnzen die tabaksproducten duurder maken en actieve programma’s tegen roken zijn hier de oorzaak van. Hoewel het aanlokkelijk is om de grens over te gaan om even wat tabak op te halen, is het goed je te bedenken dat er een limiet op zit om te ‘importeren’. Beter nog, probeer eens te stoppen met roken, dat scheelt je sowieso een heleboel geld. Dat gaat je écht lukken, geloof ons maar.