shallow focus photography of grains with sun shallow focus photography of grains with sun

Zonneboiler: nadelen die je niet mag negeren

In het kader van duurzaamheid zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen. Een manier om dat te doen is om over te stappen naar een zonneboiler. Maar, wat is dat eigenlijk? Hoe werkt het in de praktijk? En, misschien nog wel belangrijker, welke nadelen zijn er aan verbonden? Vind het antwoord op deze vragen en nog veel meer relevante informatie, in deze blog.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler werkt door zonlicht om te zetten in warmte, die wordt gebruikt om water te verwarmen. Hier is een kort overzicht van hoe het systeem werkt:

  1. Zonnecollectoren: Deze zijn meestal op het dak geplaatst en bevatten een absorberende laag die zonlicht opvangt. De warmte die hierdoor ontstaat, verwarmt een vloeistof (meestal water of een mengsel van water en antivries).
  2. Warmteoverdracht: De verwarmde vloeistof stroomt naar een warmtewisselaar, waar de warmte aan het tapwater wordt overgedragen. Dat tapwater, dat is opgeslagen.
  3. Opslag: Het verwarmde water wordt opgeslagen in een boiler, zodat je het kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het douchen
  4. Controle systeem: Een thermostaat en pompen zorgen ervoor dat de vloeistof efficiënt circuleert en dat het systeem goed werkt, zelfs als de zon niet schijnt.

Een zonneboiler kan aanzienlijk helpen om energiekosten te verlagen en is een duurzame optie voor waterverwarming.

Optimale verwarming

In de zomer zal een zonneboiler waarschijnlijk wel genoeg warm water produceren zodat het ook daadwerkelijk comfortabel is om te gebruiken. Echter zal in de winter de temperatuur van het water op de meeste dagen niet genoeg opwarmen. In dat geval zal je ketel bijspringen.

Overigens zou je er wel voor kunnen kiezen om de aanschaf van een zonneboiler te combineren met een (hybride) warmtepomp. Op die manier hoef je niet middels gas het water te verwarmen, maar kan je het nog meer via natuurlijke energiebronnen (de zon) regelen.

Subsidie aanvragen

We weten het, het leven is niet gratis. Sterker nog, investeringen om je huis te verduurzamen, zijn vaak niet de goedkoopste opties. Gelukkig is daar de overheid die om de hoek komt kijken, met de zogeheten subsidies. Het voordeel van een zonneboiler (en warmtepomp) ten opzichte van zonnepanelen is dat hier nog wél subsidies vanuit de ISDE voor worden gegeven. Dat zorgt ervoor dat het wellicht wel aantrekkelijk voor je wordt om hier eens een oog op te werpen.

Nadelen op een rijtje

Het klinkt allemaal vrij interessant, zo’n zonneboiler. Toch zijn er meer dan een aantal redenen waarom het misschien toch niet zo voordelig is. Heb je namelijk al gedacht aan…

… afhankelijkheid weer

In de winter zal het water niet genoeg worden opgewarmd. Je zal nog altijd bij moeten stoken. De efficiëntie van een zonneboiler hangt dus sterk af van de hoeveelheid zonlicht. In bewolkte omstandigheden, ook al is het zomer, kan het alsnog niet het gewenste effect leveren. En je weet het, in Nederland is niets zo veranderlijk als het weer…

… ruimtebeslag

Zonnecollectoren hebben ruimte nodig op het dak of in de tuin, wat een beperking kan zijn, vooral bij kleinere woningen. Bovendien zit je dan ook nog met het vat binnenshuis, dat moet ook nog ergens kwijt.

… alternatieven

We zouden liegen als we zeiden dat zonneboilers dé oplossing zijn voor de toekomst. Maar nee, daarentegen zijn er ook alternatieven op de markt die je wellicht wat interessanter vindt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Deze leveren energie op (ook voor de rest van je huis) en door bepaalde regelingen kan je er ook nog in de winter van genieten. Anderzijds zou je kunnen gaan voor het beter isoleren van je huis, een warmtepomp, een nieuwe ketel, vloerverwarming, etc.

… niet overal geschikt

De meeste huishoudens met HR-ketels zullen wel (de mogelijkheid tot) een aansluiting hebben om een zonneboiler er aan aan te sluiten. Echter zijn er ook huishoudens met verouderde ketels waar dat niet kan. Het is dus nog maar de vraag of je het wel kan installeren en zo nee, of het het overwegen waard is het alsnog wel te gaan doen.

En dan hebben we het trouwens ook nog niet gehad over de complexiteit van de installatie. De installatie zal technisch uitdagend zijn, wat betekent dat je een ervaren professional nodig hebt en wat de kosten kan verhogen.

Advies

We zouden graag willen eindigen met een advies. Een advies om een professional op het gebied van verduurzaming en dergelijken aan zijn mouw te trekken. Ieder huis is namelijk anders en ieder huis zal dan ook een andere verduurzamingsoptie kennen. Tenminste, het ene zal beter bij jouw behoeften en budget passen dan de ander. Natuurlijk kan je zelf wel om je heen kijken, maar als je het doet, dan wil je het toch meteen ook goed doen?

Conclusie

Een zonneboiler biedt een duurzame manier om water te verwarmen, maar het is belangrijk om ook de nadelen in overweging te nemen. De hoge initiële kosten, afhankelijkheid van zonlicht en benodigde ruimte op het dak kunnen obstakels zijn voor veel huishoudens. Daarnaast vergt het systeem regelmatig onderhoud en kan de opslagcapaciteit beperkt zijn. Voor wie in een zonnig klimaat woont en voldoende ruimte heeft, kan een zonneboiler echter aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Uiteindelijk is het cruciaal om jouw specifieke situatie te evalueren voordat je beslist of een zonneboiler de juiste keuze is.