woman injecting syringe on mans arm woman injecting syringe on mans arm

De keerzijde van VPT: wat zijn de nadelen?

Nederland staat bekend als een land waar het vrij goed is geregeld qua zorg. Iedereen kan gratis naar de huisarts en als er echt nood aan de man is, dan zal je in een specialistisch ziekenhuis terecht is. Ook van de ouderenzorg kan je zeggen dat het op papier vrij goed geregeld is.

We zeggen bewust ‘op papier’, want we zijn er natuurlijk ook van op de hoogte dat de druk op de zorg de laatste tijd enorm is toegenomen. Vandaag zullen we in elk geval iets bespreken, wat mogelijk de de druk op de (ouderen)zorg kan verminderen: VPT. Ook benieuwd naar de mogelijke nadelen? Die vind je verderop in het artikel!

De basis

In Nederland zijn er een aantal wetten opgesteld die met de zorg te maken hebben. Op te kunnen uitleggen wat VPT is, zullen we drie belangrijke wetten even met je delen. Aan de hand van die wetten, begrijp je waarschijnlijk beter waar VPT vandaan komt. Klinkt vaag, we know, dus lees vooral verder op er van op de hoogte te worden gesteld. Lees:

  • Wmo Wet Maatschappelijk Ondersteuning
    Deze wet beschrijft dat gemeenten mensen ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving. De Wmo biedt hulp zoals huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding, en aanpassingen in huis. Het doel is om zelfredzaamheid en participatie te bevorderen. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om maatwerk te leveren, passend bij de individuele behoeften van hun inwoners.
  • Zwv Zorgverzekeringswet
    Hierbij wordt de verplichte basisverzekering voor iedereen in Nederland geregeld. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot noodzakelijke medische zorg, zoals huisartsbezoek, ziekenhuisopname, en medicijnen. Zorgverzekeraars bieden de basisverzekering aan en moeten iedereen accepteren, ongeacht leeftijd of gezondheid. Naast de verplichte basisverzekering kunnen mensen zich aanvullend verzekeren voor zorg die niet onder de basisverzekering valt. De Zvw waarborgt zo de solidariteit en toegankelijkheid van de zorg.
  • Wlz Wet langdurige zorg
    De Wet langdurige zorg (Wlz) biedt intensieve zorg aan mensen die permanent toezicht of 24-uurszorg nodig hebben, bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, en mensen met een ernstige beperking. De Wlz dekt verblijf in een zorginstelling, thuiszorg, en gespecialiseerde behandelingen. Het doel is om langdurige, complexe zorg toegankelijk te maken voor degenen die het meest kwetsbaar zijn.

Betekenis en uitleg

Mocht je je in een situatie verkeren waardoor je zorg nodig hebt, bijvoorbeeld als je ouder wordt en steeds minder zelf kan, dan zijn daar bovenstaande wetten. Het VPT is in principe een onderdeel van de Wlz. Voor deze zorg heb je een indicatie van het CIZ nodig. In het verleden gingen veel mensen naar een verzorgingstehuis, maar tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen graag thuis willen blijven.

Daar komt dus de VPT om de hoek kijken. Het biedt mensen die onder de Wlz vallen de mogelijkheid om intensieve zorg thuis te ontvangen in plaats van in een zorginstelling. Dit pakket omvat alle zorg, begeleiding en huishoudelijke hulp die nodig is, inclusief persoonlijke verzorging, verpleging, en maaltijden. Het doel van het VPT is om mensen de mogelijkheid te bieden in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen terwijl ze toch de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Hoe ziet een VPT-team er uit?

Een VPT team bestaat uit verschillende professionals, die ieder hun eigen taak uitvoeren. Afhankelijk van de persoonlijke situatie, kan deze bestaan uit:

  • Huisarts: Biedt medische zorg en coördineert eventuele specialistische behandelingen.
  • Verpleegkundige: Verleent verpleging, medische handelingen, en coördineert de zorg.
  • Verzorgende: Helpt bij persoonlijke verzorging, zoals wassen, aankleden en medicatiebeheer.
  • Wijkverpleegkundige: Overziet de zorg en is vaak de coördinator van het VPT.
  • Schoonmaker/huishoudelijke hulp: Zorgt voor huishoudelijke ondersteuning, zoals schoonmaken en boodschappen doen.
  • Fysiotherapeut: Helpt met bewegingsoefeningen en het verbeteren van mobiliteit.
  • Ergotherapeut: Adviseert over aanpassingen in huis en hulpmiddelen voor zelfstandigheid.
  • Diëtist: Begeleidt voeding en dieet, passend bij de medische situatie.
  • Activiteitenbegeleider: Ondersteunt bij dagbesteding en sociale activiteiten.
  • Mantelzorgers: Familieleden of vrienden die helpen bij de dagelijkse zorg en emotionele ondersteuning bieden.

Het doel van een VPT is dat de verzorgende thuis kan blijven en dat de druk op de zorg afneemt. Afneemt? Ja, afneemt. VPT kan mensen thuis de benodigde zorg te bieden, waardoor minder ziekenhuis- of verpleeghuisopnames nodig zijn. Dit bespaart capaciteit in zorginstellingen. Omdat mantelzorgers nog steeds kunnen blijven helpen en de zorg veel persoonlijker is (de een zal bijvoorbeeld meer baat hebben bij iemand die de boodschappen doet en schoonmaakt dan de ander die zware medische hulp behoeft). Er wordt efficiënter gebruikt gemaakt van de middelen en professionals kunnen hun tijd en aandacht beter verdelen.

Mogelijke nadelen van VPT

Hoewel VPT veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet. Lees:

  • Kosten huisvesting
    De kosten voor huisvesting blijven voor de bewoner zelf. Woont hij of zij in een relatief groot huis wat bijvoorbeeld duur is om te verwarmen, dan kan dat tot problemen zorgen. Stel je voor dat je voor een aandoening het eigenlijk nooit koud mag hebben, omdat dat problemen verergert. Maar, omdat het verwarmen van je huis niet te doen is, zit je in een lastig parket.
  • Krapte woningmarkt
    We begrijpen goed dat ouderen willen wonen waar ze wonen. Echter zorgt dat wel voor een aanhoudende krapte op de woningmarkt. Ouderen blijven wonen in veel te grote woningen en starters of gezinnen kunnen nergens heen, totdat zij ergens heen gaan.
  • Aanpassingen in huis
    Zorg moet te allen tijde veilig en verantwoord geleverd worden. Dat betekent ook dat een huis, denk bijvoorbeeld aan een rolstoelvriendelijke badkamer, daarop moet ingericht zijn. Is dat niet zo en moeten er aanpassingen in huis worden gedaan, dan kan dat aardig in de kosten opleveren.
  • Digitaal als het kan
    Het WOZO-programma (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen) is een initiatief van de Nederlandse overheid dat zich richt op het verbeteren van de ouderenzorg met als leidend principe ‘zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Mocht een persoon digitaal niet goed onderlegd zijn, wat vaak zo is bij ouderen, dan kan dit voor onvoorziene problemen veroorzaken.

Goed, elk nadeel is relatief en voor alles is wat te zeggen. Het belangrijkste is om je goed voor te laten lichten door een professional en altijd te blijven overwegen of VPT wel iets voor jou is. Ken jij al één of meerdere personen die een VPT hebben?