low angle photography of windmill low angle photography of windmill

Kleine windmolen thuis: duurzaamheid in eigen huis

In een wereld die steeds bewuster wordt van de noodzaak om duurzame energiebronnen te benutten, wint de kleine windmolen voor thuisgebruik steeds meer aan populariteit. Deze miniwindmolens bieden een efficiënte manier om je energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verkleinen. 

In deze blog vertellen we je van alles over deze kleine energiebommetjes. Dit doen we op een zo’n eerlijk mogelijke manier, dus je zal ook lezen of zo’n ding nu eigenlijk wel zo voordelig is. In elk geval raden we je aan, mocht je echt geïnteresseerd zijn, je te laten informeren door een professional. Zij kunnen je immers van alle informatie voorzien waar je wellicht nog vragen over hebt. Voor nu: lezen maar!

Wat is een kleine windmolen?

Een kleine windmolen, ook wel bekend als een micro-windturbine, is een compact windenergie-systeem dat ontworpen is voor gebruik op particuliere woningen of kleine bedrijfspanden. In tegenstelling tot de grote windturbines die vaak op windparken worden gezien, zijn deze kleintjes ontworpen om minder ruimte in te nemen en kunnen ze zelfs op daken of in de tuin worden geïnstalleerd.

Het levert groene energie op, die je vervolgens kan gebruiken om apparaten te laten werken. In principe is dat dus niet veel anders dan zonnepanelen, behalve dan dat je nu de wind nodig hebt in plaats van de zon. De mensen die aan zee wonen, zullen dit misschien wel het meest interessant vinden.

Voordelen en nadelen van kleine windmolens

Why, you might wonder. Inderdaad, we begrijpen als je twijfelt over de aanschaf van een kleine windmolen. Zo goedkoop zijn ze niet (ook niet in vergelijking met zonnepanelen) en bovendien heb je dan zo’n ding in de tuin staan. Toch zijn er verschillende voordelen waarom je een windmolen wil hebben. Lees:

Voordelen

  1. Duurzaamheid en milieuvoordelen:
    Kleine windmolens zijn een uitstekende manier om duurzame energie te produceren. Ze zetten windenergie om in elektriciteit zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, wat helpt bij het verminderen van je CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen.
  2. Onafhankelijkheid:
    Met een kleine windmolen ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Dit kan bijzonder nuttig zijn tijdens stroomstoringen of in gebieden waar de energiekosten hoog zijn.
  3. Stimuleren van innovatie en technologische vooruitgang:
    Door te investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie, stimuleer je de verdere ontwikkeling van duurzame technologieën en draag je bij aan een groenere toekomst.

Klinkt allemaal meer dan fantastisch, nietwaar?

Nadelen

Maar goed, waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Het grootste nadeel is misschien wel dat het niet zoveel oplevert, zoals zonnepanelen dat wel doen. Met andere woorden, als je één windmolen in de tuin hebt staan, dan is het niet ineens alsof je er het huis mee kan verwarmen. Het levert verder in zin te weinig op om rendabel te zijn. En oh ja, vergeet natuurlijk niet dat ze, in vergelijking met echte windmolens, redelijk laag zijn en dus niet constante wind vangen. Het liefst zou je ze in een open veld zetten, om te voorkomen dat bijvoorbeeld in de beschutting van het huis zouden willen staan.

Daarmee zouden we willen zeggen dat een kleine windmolen alleen echt interessant is als iets op projectbasis. Of als je het geld en de ruimte hebt en het er mooi vindt uitzien, kan je overwegen er wat meer aan te schaffen. Maar goed, eerst maar eens zien of het wel mag.

Waar moet je op letten bij de aanschaf en installatie?

Hoe bedoel je: ‘eerst maar eens zien of het wel mag’? Nou, er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf en installatie van een kleine windmolen. Lees:

  • Vergunning
    In sommige regio’s heb je een vergunning nodig om een windmolen te installeren. Controleer de lokale regelgeving en zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet voordat je de installatie start. Sterker nog, als de wieken een diameter groter dan 2 meter hebben, dan heb je zelfs te maken met een aantal milieuregels. Het is dus verstandig om je eerst goed in te lezen!
  • Onderhoud
    Hoewel kleine windmolens relatief weinig onderhoud vereisen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur en efficiëntie te maximaliseren. Controleer de rotorbladen, de generator en andere onderdelen op slijtage en schade. Als je dit zelf niet wil doen, zal je rekening moeten houden met het inhuren van een professional.
  • Geluid en visuele impact
    Kleine windmolens zijn over het algemeen stil, maar het is goed om op de hoogte te zijn van eventuele geluidsproductie en de visuele impact op je woning en omgeving. Een model dat geen overlast veroorzaakt voor je buren en esthetisch nog wel aantrekkelijk is, is er vast eentje voor jou.

Afgezien van natuurlijk je budget, de locatie en terugverdientijd, zijn dit goede punten om in overweging te nemen.

Alternatieven

Wat als je in een overvolle stad woont en een windmolen precies niks gaat doen in jouw straat? Nou ja, dan kan je overwegen te kiezen voor een aantal alternatieven. Zo zijn zonnepanelen een idee, al gaat daar de subsidie helaas vanaf. Daarom is het misschien een idee om over te stappen naar een energiemaatschappij die hun energie groen opwekt. Daar betaal je vaak wat meer voor, maar in the end is het dat toch waard? Voor een kleine windmolen krijg je immers ook geen subsidie, dus als je dat geld voor een groenere energieleverancier gebruikt, is dat toch ook goed? Een andere optie is om je huis te verduurzamen met nieuwe kozijnen, glas en isolatie. Dan ben je ook ‘groener’ bezig!

Conclusie

Het investeren in een kleine windmolen is niet alleen een stap richting energiebesparing, maar ook een manier om je ecologische impact te verkleinen en bij te dragen aan de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Echter is het niet iets dat voor iedereen is weggelegd, maar gelukkig zijn er verschillende alternatieven. We zijn benieuwd op welke manier jij probeert je steentje bij te dragen aan het milieu!